DIABETES MELLITUS
DIABETISCHE VOET
Mensen met diabetes ontwikkelen vaak voetproblemen. Daarom is er voor deze patiënten een speciale preventie module opgesteld. Deze is ontwikkeld ter voorkoming van complicaties en hoe om te gaan met complicaties aan de voeten.
Bij diabetes mellitus ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om het bloedsuiker te regelen. Minstens de helft van de diabetici krijgt ooit te maken met lichamelijke klachten als gevolg van de diabetes, ook wel complicaties genoemd. Een veel voorkomend probleem bij diabetici zijn voetproblemen. Wanneer er complicaties optreden in de voet, heet dit een diabetische voet of een risicovoet. De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond. Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien deze voetinfectie zich uitbreidt, kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Het is dus erg belangrijk, dat u als patiënt goed begrijpt, waardoor voetproblemen bij diabetes mellitus kunnen ontstaan. Wonden aan de voeten ontstaan namelijk nooit zomaar. De behandelaar(s) van uw voetproblemen leggen u graag uit wat u zelf kunt doen om voetproblemen te voorkomen.Voetproblemen bij diabetes: - Nieuwe druk- of eeltplekken - Een tintelend of doof gevoel in de voeten - Witte, blauwe of rode verkleuringen van de huid van de voeten - Warme en gezwollen voeten - Overgevoeligheid voor druk - Ongevoeligheid voor kou of warmte - Krampen in de voet - Wondjes, die men niet heeft opgemerkt en die niet goed genezen
Verzorgingstips voor de diabetische voet: Indien u diabetes heeft, kunt u zelf het volgende doen om voetproblemen te voorkomen: - Controleer de voeten elke dag op wondjes, blaren en kloofjes. Vergeet niet om ook tussen de tenen te kijken. - Koop sokken zonder naden en schoenen, die goed passen, zodat er geen drukpunten ontstaan. - Controleer schoenen en sokken, voor deze worden aangetrokken voor dingen, die druk of verwondingen kunnen veroorzaken. - Was de voeten dagelijks met lauw water. Gebruik zo weinig mogelijk zeep, omdat deze de huid kan uitdrogen. - Droog de voeten goed af. Vochtige voeten in warme sokken en schoenen zijn een broedplaats voor bacteriën. - Knip de teennagels recht en niet te kort af, zodat deze niet de kans krijgen om in te groeien. - Stimuleer dagelijks de vloedcirculatie in de voeten door aan ‘voetgymnastiek’ te doen. Denk hierbij aan het op en neer bewegen van de voeten en rondjes draaien met de voeten. - Neem geen voetenbaden, omdat eventuele wondjes dan sneller infecteren. - Loop niet op blote voeten, dit vergroot de kans op voetverwondingen. - Smeer de voeten in met speciale olie of crème, zodat deze niet te droog worden.
Voorwaarden vergoeding diabetes cliënten: Om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering voor uw voetbehandeling t.g.v. diabetes mellitus, dient u een minstens SIMMS 2 met ZORGPROFIEL 2 of HOGER te hebben. Als u nog geen Simms verklaring en/of zorgprofiel heeft gekregen van uw huisarts, praktijkondersteuner of diabetisch verpleegkundige, is het raadzaam deze te laten vaststellen bij één van deze disciplines. Indien u een zorgprofiel 2 of hoger heeft, gelieve dan eerst een afspraak te maken bij één van de gecontracteerde podotherapeuten om dit zorgprofiel te laten bevestigen en een behandelplan op te laten stellen voor de medisch pedicure. De podotherapeut zal dan ook bepalen voor hoeveel behandelingen u eventueel per jaar in aanmerking komt. Zodra u bij de podotherapeut bent geweest, kunt u een afspraak maken voor een voetbehandeling.
Mijn praktijk is aangesloten bij: Podo Van Rij Podo Hermans Podo Wellens Echter, gelukkig heeft niet iedereen met diabetes mellitus voetproblemen.